Svenska Strutsföreningen
Föreningen finns för att främja för strutsnäringen i Sverige.
Som strutsuppfödare i Sverige har man naturligtvis sämre förutsättningar än varmare länder, dock kompenseras detta med att våra djur är nästan helt fria från sjukdomar.
Vill du komma i kontakt med Svenska Strutsföreningens styrelse?
Ordförande Michael Klingstedt 070-766 6609, michael@falbygdensstruts.se
Kassör Mariette Rosander, 076-047 4704
Sune Claesson 070-2465433 sune.i.claesson@outlook.com
Sarah Svensson 0761891192 dalslandsstruts@gmail.com
Martin Sahlin
Hemsideansvarig Thorsten Tiedt, 070-735 6579, thorsten.tiedt@gmail.com
Om märkningen ”Svensk Struts”
Namnet och logotypen står för produkter med kvalité gjorda på råvaror från svenskuppfödda strutsar. (Mer info kommer) Mer information finns på uppfödarnas hemsidor och gårdsbutiker.
Fjäderfåkött ökar mest av alla köttslag. Strutsköttet är rött och påminner om nötkött. Ett riktigt gourmetkött som kräver något försiktigt tillagning så saftigtheten består, då det är extremt fetthaltigt, endast 2,5% fett.
Skinnet som präglas av ett speciellt mönster från fjäderpennorna, är mjuk, slitstarkt och exklusivt. Används bland annat till skor, väskor, plånböcker, jackor mm. Plymerna har en begränsad marknad nu för tiden, men de fettfria fjädrarna kan tex användas som dammvippor till (förutom städning) i data och bilindustrin, tex damma av med strutsfjädrar innan den känsliga lacken sprutas på.