Struts, det röda fågelköttet innehåller nästan inget fett varför det är extra noga att övervaka innertemperaturen vid tillagning. När det har en rosa kärna är det som bäst. Strukturen påminner om ox/kalv och smaken går åt det vilda hållet dock ganska svagt vilket gör att man med kryddor kan styra åt väldigt många olika håll. Man måste dock inte göra det så avancerat utan man kan använda något av sina favoritrecept för oxkött.
Här kan du hitta några recept att börja med, lycka till!
strutsensKokbok Receptbilaga Svensk Struts samarbete med Johan Jureskog Flera finsmakarerecept!
Receptfolder Här kan ni ladda ner Svenska Strutsföreningens receptfolder!
4 portioner. 600 strutsbiff, 2 vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, peppar och flingsalt, 150 g ruccola, färsk basilika, rostade pumpakärnor / solrosfrön. Skär köttet i tunna skivor. Kan vara halvt fryst om man skär med kniv för att underlätta. Lägg skivorna på värmetåligt fat. Krydda med pressad vitlök, olivolja, salt, peppar. Värm ca på 2 minuter […]
4 portioner. 600 g strutsfärs, 1 gul lök, 2 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar, vitlökskrydda el pressad vitlöksklyfta, 1 msk tomatpuré, 1 ägg, ev lite grädde. Blanda ihop alla ingredienserna o forma till burgare. Stek några minuter på var sida (gärna fortfarande jämnt rosa i mitten) Servera med tex brioche hamburgebröd. Gärna med cheddarost, ädelost, […]
6 port. 600 g Strutsgrytbitar 400 g Steklök 200 g Färska champinjoner 1 Köttbuljongtärning 1 dl Vatten ½ dl Portvin eller rött matlagningsvin 3 dl Grädde 1.5 msk Ädelost 1 msk Cream fraiche salt o peppar 3 msk Vetemjöl 1 msk Soja 1 Röda paprikor 200 g Gröna vindruvor Gör så här: – Bryn grytbitarna, […]
6 portioner. 1 kg strutsstek eller biff, salt, rosépepparkorn, svartpepparkorn, vitpepparkorn. Ha mortel eller kvarn till hands. Annars går det bra med färdigmalen peppar. Kryddat saltlag: 1 liter vatten, 1 dl salt, 1 tsk socker, 1/2 tsk svartpeppar, 1 smulat lagerblad, ev 15 krossade enbär. Krossa/ mal pepparn. Gnid in köttet med salt o peppar. […]
Ger garanterat lyckat resultat när man är nybörjare … Beredning av sås: Fräs lök, morot, bacon och örtkryddor i smör/margarin tills de fått färg. Tillsätt tomatpuré och rödvin och låt koka ihop. Tillsätt buljong/vatten/steksky. Smaka av med svartpeppar. Tillsätt ev kalvfond. Låt sjuda i 5-10 min för att locka fram smakerna. Red av med maizena. […]
Bryn rostbiffen runtom. Stick in en köttermometer på det bredaste stället och klä in köttet i folie. Lägg in den i ugnen, 120 grader, till dess att termometern visar 63 grader. Tag ut det, låt det kallna och skär tunna skivor. Hacka rödlök och vitlök. Strimla basilika. Blanda vinäger, salt och peppar, kalvfond, vatten och […]
Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt, olja och socker. Lägg filén i en tät platspåse och slå över marinaden. Marinera i ca 3 tim, vänd då och då. Marinera längre tid om filén är tjock. Sätt på ugnen på 120 grader eller lägre. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in […]
Bra till alla som inte har lagat struts förr. Bryn köttet så det får fin färg i stekpannan. Placera en köttermometer i köttet och tillaga den sedan i ugnen på låg temperatur, 70-90 grader. När innertemperaturen är 65 grader är köttet färdigt. Blanda salt och vatten i en bunke. Skala och hacka gul lök pressa […]