Brist på struts i Sverige

Det är brist på struts i Sverige. Marknaden är mycket bra för köttet och även andra produkter av struts, men slaktunderlaget är för litet. Det behövs fler strutsuppfödare i Sverige, både sådana som föder upp kycklingar och även slaktdjur.

Vill man hålla på med något alternativt, mer exotiskt än kor och grisar, kan strutsen vara ett roligt och intressant alternativ. Strutsar är nyfikna, charmiga och underhållande, men samtidigt utmanande och givande att ha och sköta. Marknaden är god och bra avsättning för köttet. Vill man ej sälja köttet själv, finns det många som vill köpa upp köttet och sälja i andra hand. 

De senaste åren har antalet gårdar med strutsuppfödning minskat, många på grund av generationsskifte och ålder, då många började på 1990-talet och hållit på runt 20 år, börjar vara dags att gå i pension mm. Det har tyvärr ej fyllts på så mycket som det lagts ner. Några yngre uppfödare har föreningen fått, men fler behövs, för att inte underskottet ska bli för stort och marknaden ska ta ut sig själv.

År 2015 och framöver kommer Svenska Strutsföreningen jobba särskilt med denna fråga, att få fler att skaffa struts i Sverige. Vi kommer jobba med L10:an, upprätta kalkyler mm för att underlätta för strutsnäringen. Vi vill att uppfödningen ska kunna fortsätta, samt att fler kan starta med dessa underbara fåglar.

Har ni frågor eller funderingar om strutsar eller strutsnäringen, hör av er till mig eller till någon i styrelsen, sarah.ericson@outlook.com

 DSC_0393

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *