Recept

Struts, det röda fågelköttet innehåller nästan inget fett varför det är extra noga att övervaka innertemperaturen vid tillagning. När det har en rosa kärna är det som bäst. Strukturen påminner om ox/kalv och smaken går åt det vilda hållet dock ganska svagt vilket gör att man med kryddor kan styra åt väldigt många olika håll. Man måste dock inte göra det så avancerat utan man kan använda något av sina favoritrecept för oxkött. 

Här kan du hitta några recept att börja med, lycka till!

Carpaccio på struts med chèvre, fikon och ruccola

Dagen före: Putsa strutsfilén och rulla in den hårt i plastfolie och lägg in i frysen. Skiva kavringen så tunt som möjligt på längden, lägg den sedan i plastfolie till serveringen så den inte torkar ut. Vispa smöret med saften och cest (vad är detta?) från limen, smaksätt med maldonsalt och peppar. Skär bort skalet […]

Strutsglass med smak av basilika, chili och lime

Koka upp mjölk, grädde med honung, vaniljstång med frön och chilin. Låt stå och dra ca 30 min. Vispa äggula och socker pösigt och blanda ner äggsmeten i gräddmjölken. Värm försiktigt under omrörning till 85 grader. Tillsätt basilika och limeskal. Sila och ställ i kyl under natten. Kör smeten i glassmaskin till krämig konsistens.

Strutsburgare

Skala och hacka löken. Blanda ihop alla ingredienserna. Forma till biffar. Stek några minuter på varje sida. Servera med hamburgerbröd. Tillbehör: gurka, tomat, sallad, rostad lök och dressing Uppdatering kommer

Köttfärssås Milda makter

Skala, hacka och fräs löken mjuk. Stek färsen. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kryddor och buljongtärning. Låt koka några minuter. Tillsätt creme fraiche och koka upp. Serveras med pasta och grönsallad.

Strutsbitar med tsaziki

Salta och peppra grytbitarna och bryn dem i het stekpanna. Tillsätt creme fraiche, tomatpuré och mjölk, därefter kryddorna. Stänk några droppar soja över bitarna och låt dem steka på svag värme i 5 minuter. Riv och salta gurkan. Lägg gurkan på hushållspapper och låt den rinna av. Blanda gurkan med yoghurten och pressa i vitlöken. […]

Hot citronpeppargryta

Skär wokbitarna. Krydda med citronpeppar. Bryn på hög värme. Köttet skall vara rosa. Salta. Salta och strimla grönsakerna. Woka grönsakerna några minuter. Häll 2 dl vatten i en gryta och lös buljongtärningen. Häll i creme fraiche och smaka av med dijonsenap. Lägg i köttet och häll grönsakerna över. Låt puttra i 5-6 minuter. Serveras med […]

Syster Saras Strutsgryta

- Bryn grytbitarna, löken och champinjoner. – Tillsätt buljong, vatten, vin, grädde, ädelost och creme fraiche och låt puttra tills köttet är mört, ca 30 min. – Till sist före servering blanda i mjöl, soja, strimlad paprika och delade urkärnade vindruvor. Låt allt puttra tillsammans ett par minuter. Grytan kan med fördel tillredas dagen före […]

Örtagårdsgryta

Skär strutsteken i bitar. Krydda med pepparmix. Bryn på hög värme. Köttet skall vara rosa. Salta. Salta grönsakerna. Woka några minuter. Häll creme fraichen i en gryta. Tillsätt örtagårdskrydda, vitlöksklyftan och den finklippta persiljan. Lägg i kött och grönsaker. Låt puttra ett par minuter. Tag grytan från värmen. Tillsätt äggulan och grädden. Serveras med ris […]

Strutswok

Skär strutsköttet i strimlor, hetta upp oljan i en wok eller i en stor stekpanna och fräs köttet. Blanda i sojan och de djupfrysta grönsakerna och fräs ytterligare några minuter. Häll i såsen och vattnet, bland om och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med mer soja och sambal oelek. Servera med ris eller nudlar.

Nettes favoritwok

Skär strutsköttet i tunna strimlor. Låt det vila tillsammans med marinaden i en plastpåse i 20 minuter. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Häll ner sesamfröna och köttet i stekpannan och woka blandningen några minuter. Späd med vatten för att få en skysås. Smaka av med salt och soja. Servera med nudlar eller ris […]