Recept med helstekt

Bäst resultat får man om man steker i ugn, det går naturligtvis att steka i gryta men det är svårare att ha koll på temperaturen då.

Fylld strutsstek

Hacka och fräs champinjonerna tills vattnet försvunnit. Blanda ner senap, dragon och salt. Skär en skåra i köttet och stoppa ner fyllningen. Bind ett snöre om steken. Salta och peppra. Bryn köttet. Sätt in i ugnen 120 grader (använd stektermometer). Tag ut steken vid 55-58 grader. Lägg den i folie och låt den vila. Bäst […]

Helstekt strutsfilé

Lägg ut baconskivorna tätt i en ugnsfast form med tunt skivad vitlök över. Lägg filén på baconet och krydda runt om med örtkryddor, peppar och salt. Vik upp baconskivorna runt om, vänd skärvarna neråt, droppa över kalvfond och smält smör. Hit kan förberedas. Stek på nedersta falsen i ugnen på 150 grader C ca 45 […]

Strutsrostbiff rosé

Krossa pepparkornen i mortel. Gnid in salt och peppar i köttet och bryn det i het stekpanna. Lägg köttet i en ugnsfast form och stek i ugn på 150 grader. Köttet blir bäst då det är rosa inuti, vilket det blir vid 60 grader. Ta ut steken och låt vila i folie i ca 20 […]

Sahlins marinerade struts med rödvinssås

Ger garanterat lyckat resultat när man är nybörjare … Beredning av sås: Fräs lök, morot, bacon och örtkryddor i smör/margarin tills de fått färg. Tillsätt tomatpuré och rödvin och låt koka ihop. Tillsätt buljong/vatten/steksky. Smaka av med svartpeppar. Tillsätt ev kalvfond. Låt sjuda i 5-10 min för att locka fram smakerna. Red av med maizena. […]

Basilikamarinerad rostbiff

Bryn rostbiffen runtom. Stick in en köttermometer på det bredaste stället och klä in köttet i folie. Lägg in den i ugnen, 120 grader, till dess att termometern visar 63 grader. Tag ut det, låt det kallna och skär tunna skivor. Hacka rödlök och vitlök. Strimla basilika. Blanda vinäger, salt och peppar, kalvfond, vatten och […]

Dubbelmarinerad strutsfilé

Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt, olja och socker. Lägg filén i en tät platspåse och slå över marinaden. Marinera i ca 3 tim, vänd då och då. Marinera längre tid om filén är tjock. Sätt på ugnen på 120 grader eller lägre. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in […]

Ört- och vitlöksmarinerad struts med rödlöksmarmelad

Bra till alla som inte har lagat struts förr. Bryn köttet så det får fin färg i stekpannan. Placera en köttermometer i köttet och tillaga den sedan i ugnen på låg temperatur, 70-90 grader. När innertemperaturen är 65 grader är köttet färdigt. Blanda salt och vatten i en bunke. Skala och hacka gul lök pressa […]

Brässerad struts med röd rotsakspytt och svamp

Tärna och koka morot och rödbeta i saltat vatten i 5 minuter. Skär lök i relativt stora bitar, finhacka vitlök och chili. Fräs upp alla grönsaker utom paprika i 10 minuter. Lägg i röd paprika på slutet och låt gå med i tre minuter. Ringla på en msk honung och et press från citronen. Salta […]