Året runt med strutsen – Vinter

På hösten och vintern lägger många strutsuppfödare sina avelsdjur i viloperiod (eller sinperiod som det också kallas) Lättast görs det genom att man minskar på fodret och ljuset, så djuren endast ges en fodergiva som är för underhåll och inte äggläggning.

Hönorna slutar att lägga ägg och tupparna blir minskar brunsten och man kan se att deras röda partier blir svagare i färgen. De blir inte längre lika benägna att uppvakta och para sina hönor.

En del uppfödare har sina strutsar inne på vintern i och med risk för halka mm ute i hagarna. En del låter sina djur gå ute året runt om vädret tillåter.

För strutsarna är hösten och vintern ofta en lugn period. En del uppfödare inväntar det naturliga ljuset som kommer med våren, en del använder sig av ljusprogram. Det betyder att de runt första advent/ jul / nyår sätter igång ljuset hos djuren runt 16 timmar per dygn. På detta ger man även mer foder, successivt ökar upp till fodergivan djuren ska ha under äggläggningsäsongen.

Dessa uppfödare som håller på med ljusprogram får ägg och kycklingar tidigt, deras djur kan därför ”ta semester” tidigare på våren. Kycklingarna kläcks tidigare på året och man kan då ta tillvara på sommarens värme och gräs på ett helt annat sätt än om kycklingarna kläcks sent i oktober.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *